Bättre ekonomi för pensionärer

Redan pensionerad eller snart ska bli? Då är år 2016 ett år att se fram emot – Sveriges pensionärer är nämligen en av vinnarna i år rent ekonomiskt.

svenska-pengar litenDin ekonomi för 2016 kommer att förändras, i alla fall om du är pensionär, och det till det bättre. Pensionärer gynnas nämligen av att skatten sänks för pensionärer som har pensionsinkomster på högst 20 000 kronor i månaden, skriver Dagens Nyheter. Och detta innebär att en ensamstående garantipensionär får omkring 170 kronor extra i plånboken och en pensionär med pension om 10 000 kronor i månaden får cirka 250 kronor mer. Men det finns också sätt att spara ytterligare några extra hundra eller rent av tusenlappar varje månad, bara man vet hur man ska göra. Till exempel har man ofta som gammal en rad olika lån hos olika långivare, och samlar man dessa på en och samma plats kan man sänka räntan på lånen och på så vis spara mer pengar. Något man kan läsa mer om hos https://www.zmarta.se/lana-pengar/samla-lan. Men det är inte allt som är nytt för pensionärer och blivande pensionärer, det finns ytterligare en hel del saker värda att känna till.

Bättre bostadstillägg men högre avgifter

Något som är positivt för pensionären med liten pension är att bostadstillägget höljs, vilket är ett skattefritt tillägg som är inkomstprövat och beräknas från boendekostnad, inkomst och eventuell förmögenhet. Men med detta nämnt bör tilläggas att avgiften för hemtjänst och äldreomsorg samtidigt stiger med max 220 kronor per månad, vilket kan kännas i plånboken skriver Aftonbladet. Något värt att kolla upp är därför om man har rätt till just bostadstillägget, då kan ökningen jämna ut sig. Annat värt att känna till är att det också sker en hel del ökningar i pensionerna, skriver Expressen. Till exempel ökar inkomstpensionen med 4,2 procent vilket i snitt blir 450 kronor innan skatt och premiepensionen höjs med nära 40 kronor eller 29 kronor i månaden beroende på om man har en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. Så även om det handlar om ökningar i mindre summor ska man inte glömma begreppet: Många bäckar små!

Scroll to top