Ekonomiska svårigheter för de som tar ut pension tidigt

Många som närmar sig pension kontaktas av företag som råder att de ska ta ut pensionen i förtid i syfte att placera pengarna så att de ska växa. Men Pensionsmyndigheten varnar nu om fenomenet och säger att majoriteten av de som lyssnar på dessa råd förlorar på det, och många känner sig lurade. 

Det är många privatpersoner som har hört av sig till Pensionsmyndigheten under en tid nu på grund av att de känner sig lurade av företag gett råd om att ta ut pension tidigt. Det gäller att vara försiktig med tidiga uttag och att försöka spara för att få en bra pension.

Maxa ekonomin

Det man kan göra för att framtiden och pensionen ska bli som bra som möjligt är såklart att pensionsspara, men också lära sig att leva ekonomiskt tidigt. Jämför olika matkort hos kreditkortlistan.se för bästa koll på matpengarna redan nu. Många får en chock när de går i pension eftersom ekonomin blir sämre, men man kan börja träna på ekonomiskt leverne tidigt – och kanske få lite pengar över att lägga på pensionskontot.

Felaktig rådgivning kring pension

Det hela handlar om företag som ringer till privatpersoner i egenskap av rådgivare, där de råder privatpersoner att plocka ut sin allmänna pension redan vid 61 års ålder, något som är väldigt tidigt, skriver Göteborgsposten. Syftet säger rådgivarna är att få bättre avkastning på pengarna och säger att man kan placera om pengarna i en kapitalförsäkring till exempel, så blir avkastningen bättre under tiden som man arbetar. Detta kan i många fall leda till en totalt lägre pension och Pensionsmyndigheten avråder folk från att göra tidigare uttag för omplacering av pengar. Många pensionärer har redan dålig ekonomi som det ser ut idag, och detta skulle kunna göra det ännu sämre för många av framtidens pensionärer. 

Många känner sig lurade

Idag kan man börja ta ut den allmänna pensionen redan vid 61 års ålder, skriver Dagens Nyheter, trots att man fortfarande arbetar. Ofta får Pensionsmyndigheten samtal från förtvivlade privatpersoners som känner sig lurade av dessa rådgivande företag som ringer runt. Så det gäller att vara på sin vakt.

Risk att även ta ut tjänstepension för tidigt

I VK kan man läsa om att det även är många privatanställda som väljer att ta ut sin tjänstepension tidigt. Men detta är riskfyllt – för en studie från forskningsstiftelsen SNF visar på att man kan riskera att bli fattigpensionär.

Scroll to top