För en bra pension

I princip hela världen kretsar kring pengar. Bristen på det, överflödet av det och missnöje över att man inte tjänar så mycket som man hade velat. Och sedan när man jobbat klart så ska man leva på sin pension man sparat ihop under arbetslivet. Det är ett ständigt spel för att få allting att gå ihop så bra som möjligt. Men hur ska man egentligen gå till väga för att få det så härligt som möjligt när ens ålder passerat 65 år? 

Det blir allt svårare att på enkla vis få ihop till en god pension. Så sent som förra året skrev man på svd.se om att den allmänna pensionen skulle kunna komma att sänkas ännu mer än den redan gjort:

Bromsen i det allmänna pensionssystemet sänker pensionerna men mindre känt är att den också sänker värdet på våra intjänade pensionsrätter. Pensionsmyndighetens prognoser pekar på att det kan krävas två års extra arbete för att kompensera för detta (se artikel i SvD 9 maj).

Det här var inte alls tanken när bromsen infördes, den skapades som en garanti för att pensionssystemet skulle hållas stabilt i lägen av extrem påfrestning för svensk ekonomi. Med andra ord en unik åtgärd i unika lägen.

Man måste alltså jobba mer för att få ihop så det räcker till, eller så kan man vara riktigt smart under tiden man jobbar. De flesta vill faktiskt gå i pension då de är 65 år och slippa jobba ytterligare år bara för att klara sig sen. Som tur är finns det en del sätt att få ihop så det räcker på sina år som anställd utan att behöva dra över på tiden.

  • Under tiden man jobbar, anställ en redovisningsbyrå i toppklass! Det är svårt med ekonomi, särskilt om man inte har någon utbildning eller så stor kunskap inom det, och för att tänka och göra rätt med ekonomin är det bra med någon som har koll. Dessutom är det skönt att ha någon som kan svara på frågor om vart man ska placera vilka pengar och så vidare. Det blir som en handledare till en god ekonomi, på jobbet, privat och för efter man slutat jobba.
  • Att arbeta mycket leder såklart till mycket i pension. Det behöver dock inte betyda att jobba tills man är 70 år och 80 timmar i veckan. Börja istället spara tidigt, så att det inte är något man kommer på då man är 50 år, och arbeta heltid. Om du har möjlighet att lägga undan en extra summa i månaden, gör det! Det är kanske trist att vara utan de där 500 kronorna var månad, men du kommer vara otroligt tacksam för det sen.
  • Fondspara! Visst är det alltid en risk, men har man koll, eller får hjälp av en som kan ekonomi, så brukar det vara väldigt effektivt för att snabbt nå upp till en stor summa. Ta reda på all information du kan tänkas behöva och sätt igång! Precis som på det traditionella viset är det bättre ju tidigare man börjar.
Scroll to top