Ha råd att gå i pension

Att gå i pension innebär ofta en stor lättnad för många. Har man arbetat större delar av livet är det inte så konstigt att man kan längta efter att slippa det, särskilt om man har tröttnat eller helt enkelt inte trivs på sin arbetsplats. Men att gå i pension för inte bara en massa gott med sig, tro det eller ej. Att vara pensionär kan många gånger vara tufft, trots att man slitit hela livet för att få alla att gå ihop. Vissa jämför pensionen med att vara studerande eftersom inte många har mycket pengar när de kommer upp i åren, men om man är smart brukar det gå bra.

Att gå i pension innebär att man får en helt annan livsstil än vad man någonsin tidigare haft. Att inte ha någonstans att ta vägen om dagarna är något som man, förhoppningsvis, aldrig varit med om tidigare i livet och kan vara en stor omställning. Särskilt om man varit väldigt fäst vid jobbet och tyckt om att gå dit om dagarna. Å andra sidan kan det vara precis lika skönt som

  • Att ha en bil när man är pensionär är absolut inget måste, men helt klart underlättande. Möjligheterna som öppnar sig för en är otroligt mycket större än om man är bunden till promenader, cykel och kollektivtrafik. Har man bil kan man helt plötsligt ta en roadtrip ner till Spanien, bara för att man kan. Men en splitterny bil är ofta en otroligt stor kostnad som inte riktigt passar den pensionerades plånbok, ett tips är då att hitta en fin begagnad bil! Här kan man till exempel göra det: http://bilweb.se/sok/nissan/qashqai. Bilweb.se är en sida då man på ett säkert sätt samlar begagnade bilar som vem som helst kan köpa.
  • Att laga mat hemma istället för att äta ute är ett tips som de flesta har hört om sedan de var studenter och pluggade på universitet eller liknande. Trots detta är det inget som man ska underskatta, tvärt om! Man kan spara otroligt mycket pengar varje månad på att laga mat och äta hemma istället för att äta ute minst en gång om dagen.
  • Att man befinner sig i en relation när det är dags för pensionsålder är aldrig någon garanti, och inte heller ett måste såklart. Men det är svårt att undvika att det faktiskt blir billigare om man är två som kan hjälpas åt med kostnaderna. Dessutom kan de i övrigt rätt långa, lediga dagarna bli rejält roligare om man lever med någon. Bor man själv och trivs med det ska man givetvis fortsätta, men annars bör man chansa och försöka träffa någon! Det vimlar av sajter med nätdejting för alla åldrar.

Men hur många tips man än läser och försöker leva efter så kan man aldrig ha en bra pension om man inte har sparat, och sparat i tid. Grunden får man alltså bygga upp själv, sen är det bara att vara smart när det väl gäller. På så sätt kan vem som helst njuta av sin pension, hur bra en än trivdes på sitt jobb!

Scroll to top