Kvinna med låg pension?

Marita är ingen ovanlig pensionär, tvärtom. Speciellt bland kvinnor i hennes ålder är situationen utbredd, eftersom många levt stora delar av livet som hemmafruar. Ingen eller låg livsinkomst betyder liten pension.

 Så står det i ttela.se, som har en artikel vilken handlar om Marita som försöker överleva som pensionär. Hon är 72 år gammal och får varje månad in 10200 kr. Det är 600 kronor under fattigdomsgränsen, och självklart förstår en att detta är svårt att leva på. Hyra, mat och övriga räkningar är något som måste betalas – och när detta har gjorts blir det inte många kronor över. Och precis som citat ovan säger, är det inte ovanligt för kvinnor som är pensionärer att hamna i dessa situationer. Problemet är att de är uppvuxna i en tid då kvinnor främst var hemmafruar, och inte arbetade. På så vis har de blivit beroende av männen, och om någonting händer med mannen (som i denna situation), sitter de där utan pengar. Det borde verkligen finnas ett bättre system för dessa kvinnor, för de förtjänar självklart också ett bra avslut på sitt liv.

Det är enkelt att skylla på dessa kvinnor, och säga att de satt sig själva i situationen. Men egentligen är det ingens fel, det är bara samhället som har utvecklats. Och om man hamnar i den situationen då man har en liten pension finns det faktiskt saker en kan göra för att överleva.

Här kommer lite råd:

  • Gör en budget för ett helt år. På så vis kan du lättare överleva från dag till dag. Om du till exempel vet att i februari kommer få en extra inkomst, finns det ju möjlighet att ta ett expresskredit snabblån om inkomst saknas i januari. Att låna pengar är någonting som är ofarligt för ens ekonomi, så länge man har en säker avbetalning att luta sig mot.
  • Undvik onödiga utgifter. Att inte betala en räkning direkt kan leda till betalningspåminnelser (vilket så klart kostar), att slarvigt parkera fel kan leda till parkeringsböter och så vidare. Dessa onödiga utgifter kan göra stor skillnad i ekonomin om de lyckas undvikas.
  • Välj billiga mataffärer! Lidl, Ö&B och liknande affärer har mycket billigare varor och du kan tjäna mycket på att inte handla på andra stora kedjor.
Scroll to top