Nackdelarna med pension

Att gå i pension efter närmare 45 år i arbetslivet är en fröjd för de allra flesta. Och visst är det härligt att inte direkt ha något att rätta sig efter om dagarna, men det har också sina nackdelar för vissa. Ens identitet kanske satt lite i jobbet och det är mycket som man kan sakna.

Det finns de som har gått till samma arbetsplats i närmare 50 år. Varje vardag har de stigit upp när klockan ringt, ätit samma gamla vanliga frukost innan de gett sig ut på samma väg till samma jobb, precis som alla andra dagar. Något som inte låter så roligt för vissa, men andra njuter av att ha det så. Och tänk då när dessa rutiner helt plötsligt bara försvinner. Det är inte konstigt att man saknar dem och nästan känner sig halv. Saker som är vanliga att sakna är bland annat:

  • Sina arbetskamrater. Att några man träffat dagligen helt plötsligt försvinner lämnar ett stort, tomt hål kvar i en. Många har man hunnit bli riktigt god vän med genom åren och det kan kännas konstigt att de fortsätter sitt jobb och liv som vanligt men man hänger inte med. Det man då kan göra är att fortsätta hålla kontakten, kanske träffa dem över en lunch eller middag då och då och mejla med varandra. Det är synd om de ska försvinna från livet helt bara för att man inte jobbar längre.
  • Strukturen som funnits i ens vardag är nu som bortblåst. Har man dessutom haft projektstyrning, från till exempel http://www.projectplace.no/, är det inte direkt konstigt om man känner sig obekväm i att helt plötsligt behöva lägga upp dagarna på egen hand. Dessutom kan det vara svårt i och med att man faktiskt inte har så mycket att göra numer som man en gång haft.
  • Tillställningar och events man tidigare haft med jobbet är man inte inbjuden till längre, och det är klart att det är tråkigt att inte ha någon julfest att gå till. Har man tur kan ens, numer före detta, chef bjuda in en ändå eftersom de anställda skulle tycka att det vore lika roligt att se dig som du att se dem, men det är såklart ingen garanti.

Alternativet om att fortsätta jobba trots att man nått 65 års ålder är också ett alternativ för många. Och det är bra att fortsätta jobba! På st.nu skrev två borgerliga riksdagsledamoter såhär:

Det är centralt att alltid arbeta för att ge fler människor möjlighet till en arbetsgemenskap. Detta bör också omfatta alla – även de som är över 65 år. Därför har alliansregeringen infört ett antal reformer som ska uppmuntra alla, som kan, vill och orkar, att stanna längre i arbetslivet. Utvärderingar visar nu att våra reformer har gett resultat då sysselsättningen bland äldre har ökat med 5 procent. Just att fler äldre fortsätter att arbeta efter 65 års ålder är en av de faktorer som anses ha störst effekt på den framtida sysselsättningen.

Om man håller med om detta eller inte lämnar vi åt alla att bestämma själv, men en sak är säker. Vill man inte sluta jobba så ska man inte.

Scroll to top