Pensionen och frågorna

Det finns flera sätt att tänka på när det kommer till hur man ska spara pengar till sin pension. Vissa sparar i fastigheten, andra kommer på den smarta idén att samla lån och krediter för att få ner kostnader och så vidare. Men det är klurigt det där med pensionen, och orättvist ibland. Om detta skriver vi på bloggen idag.

PensjonistDet är ingen hemlighet eller för den delen nyhet, att kvinnor får lägre pension än manliga motsvarigheter. Ojämlikheten är dold så länge kvinnor lever tillsammans men en som har en bättre pension, men mot slutet av livet förändras ofta ekonomin eftersom att män dör tidigare än kvinnor och då blir pensionen magrare. I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur gapet mellan mäns och kvinnors pensioner är större än vad deras löneskillnader är.

Representanter för PRO menar att det är skrämmande att så många kvinnor inte får särskilt mycket i pension trots att de jobbat hela livet, men att de just tagit hand om familj och barn gör att pensionen krympt något förskräckligt. Det visar sig dessutom att många drar sig från att delta i gemensamma aktiviteter fast de är ensamma, just för att de inte har råd och inte kan betala. Om detta kan man också läsa vidare om i en artikel i Sveriges Radio P4 Västmanland.

Lär dig mer om pensionen

Om man vill veta mer om sin pension, som delas in i den allmänna och tjänstevarianten, kan man med fördel gå in och läsa på Pensionsmyndigheten. Där står bland annat att det som påverkar hur stor ens pension blir beror på hur många år man jobbar, om man jobbar heltid eller deltid, hur hög lön man har i sitt arbetsliv, om man får tjänstepension från sin arbetsgivare, om man sparar på egen hand vid sidan om till pensionen, hur det går för premiepensionsfonder som man har och hur det går för hela Sveriges ekonomi i stort. Det man kan göra själv är alltså ganska mycket, även om det så klart är lättare sagt än gjort och enklare för vissa än för andra. Kolla upp om du har tjänstepension via jobbet, jobba så mycket du kan och betala skatt, ta ställning till om du behöver ett eget sparande till pensionen och i så fall vilken sparform som funkar bäst.

Scroll to top