Pensionsspara i bitcoin – går det?

Vad sägs om att få ut ungefär 50% av sin slutlön i pension? Är du 80- eller 90-talist är det tyvärr vad som väntar för dig om prognoserna idag stämmer. De som studerar länge, jobbar deltid och har lån kommer få en extra stor smäll. Det är dags att kliva ur medelklassbubblan och börja pensionsspara på egen hand.

Bostadsbristen i Sverige har lett till en alltmer skuldsatt generation av 80- och 90-talister. Dessutom visar prognoserna inte särskilt bra siffror överlag för gruppen. Samtidigt har sparandet blivit populärt igen. Många unga försöker ta sig in på aktiemarknaden, och ur ett sådant perspektiv har bitcoin frälst marknaden; den har blivit en spännande väg in. Om du vill köpa bitcoins snabbt kan du vända dig till btcx. Fördelen med att handla snabbt är att valutan fortfarande växer i värde, konstaterar bland annat SVD, och väntar du med att hoppa på får du bara betala mer för en andel.

Såhär funkar det

Bitcoin är en kryptovaluta som från början lanserades 2009. Den är sprungen ur en rörelse typisk för 00-talet, och bygger på en idé att göra transaktioner utan någon myndighets eller stats mellanhand. Det speciella med bitcoin är att den inte går att hacka, och att transaktionerna är totalt transparenta. Det gör att du inte behöver en revisor eller bank som kontrollerar transaktionen. Det här gör att många idag spår en framtid där kryptovalutorna tillslut kommer ta över hela vårt nuvarande transaktionssystem, som enligt många är förlegat. Läs mer om bitcoin här.

Många experter har avfärdat bitcoin som en fluga och varnar för att investera. Men samtidigt är de också många som ångrar sina uttalanden. Bland annat JP Morgans VD Jamie Dimon. Kanske får de flesta bankerna istället försöka fundera ut smarta lösningar där de kan ta det som är bra med kryptovalutorna, och skapa liknande blockkedjor till sina banker.

Vad som bör tas i i beaktande är att bitcoin har fått tusentals unga människor, som annars hållit sig stadigt borta från sådana typer av investeringar, att intressera sig för börsmarknaden. Kanske kan bitcoin ses som en kul och spännande väg in i ett sparande, som så många 80- och 90-talister idag försummar?

Scroll to top