Se över ditt privata pensionssparande

Att pensionsspara är sedan länge en snårig fråga för många. Sätter man sig in i hur pensionssystemet fungerar så inser man ganska snart att det inte är så krångligt. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan till stor del sköta sig själv. Tyvärr räcker inte det automatiska sparandet för många, och därför rekommenderas man också att spara privat för att få igen lite mer.

Hur långt över pensionsåldern orkar man jobba? Många som arbetar inom vård och omsorg eller andra krävande yrken svarar ganska snart att man inte kan tänka sig arbeta längre än till pensionsålderns gräns. För en sådan sektor är det desto viktigare att fundera på det privata sparandet och se till att få ordning på ekonomin när det är dags för pensioneringen.

Att spara inför sin pension är extra viktigt för den som på förhand känner till att pensionsprognosen inte ser särskilt ljus ut. Det kan vara att du kom in på den svenska arbetsmarknaden sent – kanske invandrade du vid sen ålder och hann därför inte spara särskilt länge? Att spara långsiktigt privat kan kännas svårt om man inte är så insatt i ekonomi, men det är inte så svårt som många tror.

Från högrisk till lågrisk

Ett tips är att spara i högriskfonder ju längre bort du är från pensionen. Sedan reglerar du själv sparandet och sänker risken gradvis ju närmre pensionen du är. Det kan vara smart att ha sitt pensionssparande på en separat bank och göra automatiska, månatliga överföringar på några hundralappar som bara får rulla utan att du knappt märker det. En bra idé är att räkna in ditt pensionssparande i dina fasta utgifter – du ska räkna dem som en lika sträng betalning som studieskulden.

Många tvekar inför att börja pensionsspara eftersom de förväntar sig ett karriärlyft och tänker att de ska börja spara när de får mer inflöde. För många blir det inte så. En dålig löneutveckling och ett arbetsliv som kanske inte alltid blev på heltid gör att många halkar efter. Du gör klokare i att reglera exakt hur många hundralappar du ska spara i månaden, men ha som utgångspunkt att det alltid ska ske en överföring i månaden.

Scroll to top