Spar pengar som pensionär

Många pensionärer kämpar med att få slantarna att räcka till. Den här artikeln innehåller därför ett antal handfasta tips för att du som pensionär ska kunna ha en så bra ekonomi som möjligt.

Alltför många i Sverige har varit där. Månadens slut närmar sig och hålet i plånboken gapar större än någonsin. En grupp i samhället som är extra utsatta när det kommer till detta område är pensionärerna. Många har väldigt svårt att få pengarna att räcka hela månaden och klagar på den låga pensionen. Här kommer ett antal konkreta tips för hur du som är eller ska bli pensionär kan undvika onödiga utgifter och få pengarna att räcka.

Se över utgifter

Många lägger pengar på sådant som är ganska onödigt. Till exempel alldeles för dyra mobilabonnemang eller elavtal. Att sätta sig ner och se över vart ens pengar går är en beprövad metod för att få kosingen att räcka månaden ut. Många betalar alldeles för mycket på grund av att man har abonnemang eller avtal med aktörer som är långt ifrån de bästa eller billigaste på marknaden. Ta dig tid att sitta ned och låt någon som har koll hjälpa dig att hitta ett billigare mobilabonnemang eller elavtal.

En annan utgift som lätt kan bli onödigt stor är räntor och avbetalningar på olika lån. Om du gör dig av med kreditskulder, kommer du att kunna spara in mycket pengar varje månad.

Börja spara i tid

Många ser pensionssparandet som något tråkigt som alla tjatar om, men som väl ändå inte kan vara dags att ta tag i än. Så är inte fallet. Ska man få en ordentlig pension idag är det nästan en förutsättning att man pensionssparar. Och som de flesta vet, kommer pensionen bli större ju tidigare du börjar. Ta därför vara på det överskott du har nu, så att även dina senare år i livet kan bli roliga och inte behöver innebära att leva på gränsen och suga på ramarna.

Ta därför vara på de pengar du har både innan och under pensionen. För pengarna finns, det handlar bara om att hotta dem.

Scroll to top