Ta inte ut sparandet i förtid

På ålderns höst vill vi gärna ha det gott ställt och inte behöva oroa oss nämnvärt över vår ekonomiska situation. Pensionen är det man ska leva på, och hur mycket du får varje månad avgörs bland annat av hur länge du arbetat och hur mycket du fått i lön. Från det att du är 55 år finns möjlighet att ta ut tjänstepensionen, något som pekas ut som en faktor som påverkar viljan att fortsätta arbeta. Det kan vara så att åldern för att ta ut tjänstepension höjs, något som Folkpartisten Ulf Nilsson anser vore bra om det sågs över;

– I första hand handlar det om att skapa morötter för att få människor att arbeta längre. Men man kan fundera på om man inte ska ändra skattereglerna så man får ta ut tjänstepensionen något år senare i framtiden, säger han.

En del väljer också att gå in och ta pengar från sitt privata pensionssparande när de ekonomiska förhållandena tryter. En bättre lösning vore att låna pengar för dessa utgifter snarare än att börja nalla från pensionskontot, som trots allt är det som ska försörja en i framtiden.

Längre liv

Medelåldern ökar ständigt vilket också betyder att de pensionspengar vi har ska räcka för fler år. Pensionen består av den allmänna pensionen, tjänstepensionen samt det eventuella egna sparandet. För att slippa ekonomiska trångmål under pensionen är det därför viktigt att engagera sig i sin framtida pension och se till att de pengar som finns undanstoppade i de olika pensionsformerna räcker till att ge oss ett gott liv när arbetsdagarna är över.

Scroll to top