Tidig pension- bu eller bä?

Många drömmer om att gå i pension tidigt. De tänker dels att de då kommer att ha tid att ägna sig åt sina hobbies, men också att de kommer att leva längre på detta sätt. Det kräver dock en del planering att få en tidig pension med guldkant.

Samtidigt som det talas om att svenskarna måste arbeta längre drömmer många om att kunna gå i pension senast vid 65, gärna tidigare. Och visst verkar det attraktivt när man ser reklamfilmer som den här.

Den som väljer att ta ut pension tidigt riskerar att få en lägre pension. Enligt en rapport från SNS, som bland annat uppmärksammats i Dagens Industri, kan man hamna under gränsen för vad en fattigpensionär tjänar om man tar ut hela sin tjänstepension under de första pensionsåren.

Många som har ett stressigt jobb tänker kanske att de kommer att leva längre om de går i pension tidigt. Men faktum är att det inte finns några belägg för detta, enligt en artikel i Svenska dagbladet. Det är dock svårt att veta vad som är orsak och verkan här. Kanske är det så att den som har energi att arbeta länge också kommer att leva längre, av precis samma anledning.

Gå inte från noll till hundra

Många experter rekommenderar att man inte blir pensionär på heltid direkt. Därigenom kan man utnyttja de pensionärsrabatter som finns, och spara pengar samtidigt som man fortfarande har en inkomst. Dessutom vänjer man sig vid att inte ha lika stora inkomster som tidigare, för har man stora utgifter måste man hålla igen lite när man blir pensionär. Om man ångrar sig kan man dessutom gå tillbaka till att arbeta heltid.

Många har idag möjligheten att ta ut s.k. flexpension, vilket innebär att man från 62 års ålder kan gå i pension på deltid och gå ned i arbetstid. Mer om detta finns att läsa här.

Scroll to top